2023. április 9., vasárnap

Egy megírandó blog bejegyzés emlékeztető képanyaga, az "okkazionalitás" jegyében.

 





Török Bernadett rajza: Kő Krisztzs

Így töredékesen , felvetésként is Török Bernadettnek, valamikori Fischer Ernő tanítványnak ajánlva.


     Ezt a szép Krisztus fejet ábrázoló rajzot kaptam Húsvéti üdvözletként messengeren, privát üzenetben Török Bernadettől, amely felidézte bennem a nyolcvanas években Fischer Ernővel való beszélgetéseimet az "okkazionális" problémájáról, amely részben hangszallagon is rögzítve van. De mivel ezek a rögzített beszélgetések életének otolsó tizenöt évében összesen háromszáz órás terjedelműek, arra most nem vállalkozom, hogy kikeressem és  pontosan idézzek belőle, ezért csak szabadon visszaemlékezve utalok rá. Azt is csak a képanyag összeválogatásával, amely az "okkazionális" jegyében zajlott, amit mi nem elsősorban vallási, hanem filozófiai értelemben értelmeztünk, Heidegger és Hans-Georg művei alapján. Gadamer Igazság  és módszer könyvében leszűkítve a témát a 113. oldaltól 123. oldalig tartó fejezetre gondolok, amely persze az egészből kiragadva nem nagyon értelmezhető. Ennek a fejezetnek a címe: Az okkazionális és a dekoratív ontológiai alapja. Lényegében itt a mű alkalmi, alkalomszerű mivoltáról volt, van szó. Mivel Húsvét van, és így vetődött fel ennek a képanyagnak az összeválogatása, mert most van az "alkalom", "alkalomszerűség" amikor aktuális a dolog, a téma felvetése. 
          A másik aktualitást az adja, hogy most jelent meg Fischer Ernő: A "KÉP" mint komplex modell című írása, amely nagyrészt ebből a szellemi háttérből fogalmazódott. Sajnos az első megjelenése óta, huszonöt év alatt egyetlen recenzíó sem íródott, és olyan talán sosem fog íródni, amíg nem születik meg egy nagy monográfia, amely tartalmi mélységében ez alapján elemezné, elemezhetné Tanár úr "Testamentumát". Ezzel én is adós vagyok, mert azon kívűl, hogy kötetlen beszélgetések formájában többször kitértem már egy-egy rész fejtegetésére, írásban nem rögzítettem. Valószínűleg nem én rám vár már ez a feladat, nálam felkészűltebb szakember kell ehhez, de az sem sokat tud kezdeni vele, amíg az életmű nincs teljes egésszében feldolgozva. Így még a műveit sem lehet hermeneutikai szempontból megérteni, csak esztétikai alapon csodálni és gyönyörködni benne. Ez sem kevés persze. 





Fischer Ernő: Északi Krisztus fej




 Fischer Ernő: Peta vázlat, az 1974-ben megfestett Pietához (I.)


Fischer Ernő: Peta vázlat, az 1974-ben megfestett Pietához (II.)








Fischer Ernő: Peta vázlat, az 1974-ben megfestett Pietához (III.)





Fischer Ernő: Peta vázlat, az 1974-ben megfestett Pietához (IV.)






Fischer Ernő: Pieta, 1974.






Fischer Ernő: Pieta, 1985.







Fischer Ernő: Pieta, vázlat az 1985-ös változathoz (I.)






Fischer Ernő: Pieta, vázlat az 1985-ös változathoz (II.)





Fischer Ernő: Pieta, vázlat az 1985-ös változathoz (III.)







Fischer Ernő: Pieta, vázlat az 1985-ös változathoz (IV.)







Fischer Ernő: Keresztlevétel és a Pieta kombinációja (I.), vázlat.




Fischer Ernő: Keresztlevétel és a Pieta kombinációja (II.), vázlat







Fischer Ernő: Keresztlevétel, 1972.








Fischer Ernő: Keresztlevétel, 1986.






Fischer Ernő: Keresztlevétel, 1994.








Fischer Ernő: Pieta, vázlat (V.)







Fischer Ernő: Pieta, vázlat (VI.) az 1985-ös megfestett Pietához. Dedikálva 1992. Alatta, újságpapír szélén vázlat a vázlathoz, Tanár úr gyakorlata és szokása szerint.








Balatongyöröki Szent Mihály dombon levő elhagyott temető Pietája (I.)






Balatongyöröki Szent Mihály dombon levő elhagyott temető Pietája (II.)






Hans-Georg Gadamer: Igazság és módszer, Egy filozófiai hermeneutika vázlata, Gondolat Kiadó, Budapest, 1984. című könyvének egy lapja, Fischer Ernő példánya, saját aláhúzásaival és kiemeléseivel.










Hans-Georg Gadamer: Igazság és módszer, Egy filozófiai hermeneutika vázlata, Gondolat Kiadó, Budapest, 1984. című könyvének egy lapja, Fischer Ernő példánya, saját aláhúzásaival és kiemeléseivel.






Martin Heidegger: A műalkotás eredete. A bevezetőt írta Hans-Georg Gadamer, Európa Kiadó, 1988. Fischer Ernő példánya, saját aláhúzásaival és kiemeléseivel.








Martin Heidegger: A műalkotás eredete. A bevezetőt írta Hans-Georg Gadamer, Európa Kiadó, 1988. Fischer Ernő példánya, saját aláhúzásaival és kiemeléseivel.






Alföldi László András: Golgota, 70 x 100 cm, olaj, papír, 1988.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése