2018. január 6., szombat

T.Horváth Éva & Alföldi László az Artéziben

https://www.youtube.com/watch?v=4VQ7HeYe9qE&list=WL&index=5&t=0shttps://www.youtube.com/watch?v=4VQ7HeYe9qE&list=WL&index=5&t=0s


Akinek esetleg túl gyorsan menne a videó elején látható szöveg, annak alább elolvasható egyben is.  


Dr. Cseuz Regina megnyitója az Artézi Galériában


Amikor a Párkapcsolatok címet adtam mondanivalómnak, bevallom némi hatásvadászat is vezérelt. Hiszen egy nőről és egy férfiről van szó – és ilyen párkapcsolatról legtöbbünk szívesen hallgat történeteket. De még mielőtt a bulvár irányába sodródnék, szolgáljon mentségemül, hogy két, egymás mellett dolgozó művész alkotásait elkerülhetetlenül izgalmas művészi párkapcsolatként is vizsgálni.
Kapcsolatok, hálózatok bonyolult rendszerében élünk. A network mindennapjaink számtalan dimenziójában tart a markában minket, a civilizációval sújtott, vagy áldott embereket. A szolgáltatások, eszközök, társadalmi hierarchiák, a pénz, a politikai döntések, a környezet védelme vagy rongálása mind-mind érint minket. Igazi szerzetesi magány – a szó fizikai értelmében – a civilizáción belül már nincs.
Bíznunk kell a villamos vezetőben, orvosban, ügyvédben, könyvelőben, szabóban, akikre rászorulunk, és akikkel kapcsolatba kerülünk, mégpedig egyszer cizelláltabban, egyszer magasabb sebességfokozaton. A Beatlis zenéje már lassú és monoton, a pixelek és a filmbeli akciók száma egyre nő. Egyáltalán: a mérhető paraméterek folyamatos növelés zajlik körülöttünk. Ugyanakkor a fizikai létezés szövevényes kapcsolataival fordított arányban áll a lelki létezés elsivárosodása, izolálódása, sőt, degenerálódása.
Zsugorodik az építő, gyógyító, a tisztító, a felemelő párbeszéd ember és ember között, „short messsage”-, sms-kultúrába sorvadunk, minimális szókinccsel, sebesen e-mailezünk.
PÁRBESZÉDet mondtam, mert verbális csápjaink a legerősebbek, és a leggyorsabban érthetők talán. Itt és most viszont párkapcsolatról szeretnék beszélni, amikor a „párbeszédet” – nem pontosan ugyan – de „párlátással” fordítanám......Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése