2016. szeptember 16., péntek

Műhelymunkák - Műhelynapló (1.)





A Vörös alapon szürke fal című kép keletkezéstörténete (I.)



Ezzel a blogbejegyzéssel új sorozatot kezdek és mesterem Fischer Ernő életművének, majd a Budaörsi Műhely bemutatása után saját legújabb munkáim kerülnek előtérbe. Mint a címben is jeleztem itt műhelymunkákról van szó és nem befejezett képekről, hanem azok keletkezésének történetét kívánom nyom követni. Sajátos munkamódszeremből adódik, hogy az első fázisban nedves állapotban többrétegű felületek visszaszedésével alakul a kép. Ezt követően a leszedett lapok megszáradnak és ezután egymásra rakva újra rekonstruálhatók az egyes állapotok. Kiválasztva a legjobb változatot vagy felragasztásra kerülnek a lapok anélkül, hogy módosításokat hajtanék végre rajta, vagy önkollázsozással tovább alakítom. De az is előfordul,  hogy újabb anyagokat is felhasználok, vagy esetleg újra festem az egyes lapokat. 
A jelenleg bemutatott Vörös alapon szürke fal című képem első fázisát láthatjuk, amikor nedves állapotban a műhelyben már nem folytatom a tovább a munkát. Visszaszedem az eddig feltett lapokat és megszárítom, hogy utána a fentebb jelzett módon a műteremben tovább alakíthassam. Ilyenkor fényképeken áttekintem a kialakult változatokat és döntök a további munkamódszer választása mellett.
Az alább következő két képen egymás mellett láthatjuk a nyolc különböző állapotot, majd ezután egyenként is láthatók az egyes fázisok. Minden változatnál egy-egy lappal kevesebb van a felületen, és ezzel hol lényegileg módosul a kép látványa, de gyakoribb eset az, amikor finomabb az átalakulás. Az első rátekintésre az 1-es és a 3-as kép tűnik valamelyest elfogadható állapotnak. Az első egyszerűbb és kiegyensúlyozott kompozíció, a harmadik pedig differenciáltabb, de kompozíciója jelenleg labilis. Valószínűleg a műteremben tovább folyó munka során, a lapok rakosgatásával megmutatkozik majd az, hogy ebben az állapotban tovább folytatható-e a kép, vagy bizonyos átalakítások szükségesek.  

A következő bejegyzésben befogom mutatni a kollázsozással tovább fejlesztett képet. 
























1.









2.










3.













4.










5.











6.










7.










8.











9.























Mint fentebb leírtam, jelenleg az újra bemutatott 1-es és 3-as kép lehetőségeinek továbbgondolásán múlik a kép további sorsa. Ezért ezt a két állapotot nem befejezett megjegyzéssel bemutatom a facebook-on, és kíváncsi vagyok az érdeklődők reakciójára. Mint a cím második felében jeleztem ez a bejegyzés sorozat nyilvános munkanapló is kíván lenni, amelyben követhető egy-egy kép alakulás története, és végül a befejezett és befejezetlen probléma körét fogja érinteni. Hogy mű, műalkotás, alkotás vagy kép - nevezzük akár hogy is - lesz-e belőle, az majd el válik.  





1.









3.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése